Κατακλυσμός

Τον Ιούνιο, πενήντα μέρες μετά το Πάσχα, στην Κύπρο γιορτάζεται ο Κατακλυσμός. Λέγεται και Ημέρα του Αγίου Πνεύματος ή Πεντηκοστή, διότι μνημονεύει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Στην Κύπρο η γιορτή του Κατακλυσμού συνδέεται και με τις αρχαίες τελετές προς τιμήν της Αφροδίτης και του Άδωνη.

Το νερό είναι το κύριο στοιχείο του Φεστιβάλ. Όλες οι παραλιακές πόλεις , κι όχι μόνο, οργανώνουν συναυλίες, παιγνίδια και άλλες εκδηλώσεις κοντά στη θάλασσα κυρίως, αλλά και όπου υπάρχει νερό. Να είστε έτοιμοι να βραχείτε κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού! Η Λάρνακα οργανώνει τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού. Εξαιρετικές είναι όμως και οι εκδηλώσεις στη Λεμεσό, στην Πάφο και στην Αγία Νάπα.

Οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού διαρκούν τρεις μέρες και περιλαμβάνουν υπαίθρια πανηγύρια , όπου πλήθος περιπτέρων πωλούν παιγνίδια και παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Περιλαμβάνουν επίσης συναυλίες από γνωστούς καλλιτέχνες, παραδοσιακούς χορούς, διαγωνισμούς τσιατιστών (αυτοσχέδιων δημωδών στίχων σε κυπριακή διάλεκτο), αθλητικές επιδείξεις, διαγωνισμούς και άλλα παιγνίδια.