Κρασοχώρια

Οι βόρειες ηλιόλουστες πλαγιές των βουνών του Τροόδους, πάνω από τη Λεμεσό, είναι γνωστές ως τα Κρασοχώρια λόγω του ότι είναι φημισμένες για τα αμπέλια τους, το κρασί και τα γοητευτικά ημιορεινά χωριά τους. Στα Κρασοχώρια διατηρούνται ζωντανοί οι παραδοσιακοί τρόποι αμπελοκαλλιέργειας, ενώ η παραγωγή κρασιού παραμένει ακόμη και σήμερα η κύρια ασχολία των περισσότερων κατοίκων. Σε αυτή την περιοχή παράγεται το γνωστό ερυθρό ξηρό κρασί της Κύπρου. Υπάρχουν αρκετά μικρά οινοποιεία που δέχονται επισκέπτες για ξενάγηση και δοκιμή κρασιών. Στην περιοχή αυτή μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας το δρόμο Λεμεσού-Πάφου και στρίβοντας δεξιά μετά το χωριό Ερήμη ή εναλλακτικά ακολουθώντας το δρόμο Λεμεσού-Πλατρών.

Επισκεφθείτε τα οινοποιεία και δοκιμάστε τοπικά κρασιά και άλλα αμπελουργικά προϊόντα. Οδηγώντας θα περάσετε από παλιά πέτρινα γεφύρια ή απομονωμένα βυζαντινά εκκλησάκια. Υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά, μερικά από τα οποία είναι φημισμένα για την αγγειοπλαστική τους ή για άλλα χειροτεχνήματα.

Το κυριότερο χωριό της περιοχής είναι το Όμοδος, με τα στενά δρομάκια και το μαγευτικό μοναστήρι που δεσπόζει της λιθόστρωτης κεντρικής πλατείας. Το μοναστήρι του Σταυρού περιέχει παλιές εικόνες,  εξαιρετικά ξυλόγλυπτα και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας και έκθεση παραδοσιακής δαντέλλας. Στα δρομάκια του χωριού μπορεί κανείς να αγοράσει ντόπια υφαντά και κεντήματα ή να επισκεφθεί τον αποκαταστημένο ληνό, όπου συνέθλιβαν τα σταφύλια και έβγαζαν το μούστο.

Άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι το Άρσος και το Φοινί, γνωστό για την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του και το τοπικό λουκούμι. Επισκεφθείτε ακόμη τη γραφικότατη Βάσα και την Λόφου με τα στενά δρομάκια. Το γοητευτικό Κοιλάνι, με τη ζεστή του ατμόσφαιρα και τη μικρή πλατεία με τα καφενεία, τα παλιά σπίτια και το μικρό μουσείο είναι ένας εξαιρετικός σταθμός ανεβαίνοντας προς τα βουνά. Η Λάνεια, περιτριγυρισμένη από αμπέλια και περιβόλια, είναι πολύ δημοφιλής στους καλλιτέχνες και αρκετοί από αυτούς διατηρούν εργαστήρια ή διαμένουν στο χωριό.